Дистанційне навчання в ліцеї

2022-02-08

/Files/images/2022/images.jpg

Під час першої хвилі пандемії стало очевидно що не всі учасники освітнього процесу достатньо володіють навичками необхідних технологій та їх використання. Тому робота нашого колективу була спрямована на динамічну стратегію щодо збереження неперервності освітнього процесу, яку можна буде оперативно адаптувати під нові виклики. Сьогочасний перехід на дистанційне навчання учнів ліцею та його філій значно легший за попередній. Адже до професійних характеристик педагога додалася цифрова компетентність.

Сьогодні кожен вчитель, отримавши педагогічну свободу у виборі методів, використовує найзручніші для себе онлайн-інструменти, попередньо переконавшись, що більшість учнів також мають до них доступ. Навчальні заняття підкріплюються додатковими інтерактивними вправами та завданнями (переважно LearningApps), опитуваннями (kahoot, “На урок”, google-form), підбірками відеофайлів та інформаційних матеріалів інтернету, які розміщувалися на спільних дошках. Діти працюють з енциклопедіями, атласами, інтерактивними книгами (IT-книга), створюють ментальні карти, документи, презентації, повідомлення. Були відкриті віртуальні класи навчальних платформ. Заняття проходять онлайн засобами Google Meet, Zoom. Для зворотнього зв’язку із школярами та батьками створені спільноти Viber.

Для координації освітнім процесом у закладі використовується система «Моя Школа» (розроблена європейською ІТ компанією Nevda), завдяки якій Адміністрація закладу щоденно моніторить проведення навчальних занять виконання навчальних планів і програм

Досвідом своєї роботи поділилися наші колеги:

Валентина Андрєєва, учитель географії.

Під час дистанційного навчання спілкуюся з дітьми в групах через viber. До уроків я готую багато текстового матеріалу, відео уроки, які не довгі, але зрозумілі, по яких можна дати запитання , письмові та тестові завдання учням до кожної теми, що вивчали. Завдання підбираю не важкі й діти із задоволенням їх виконують, тому що отримують хороші оцінки. А ще їм дуже подобається коли я записую голосове повідомлення і кажу, що вони молодці.

Я працюю з освітнім проектом «На урок», задаю онлайн тести, тести меркато, а також, тести ЗНО.Обов'язково до кожного уроку в мене є голосове пояснення.

Я вважаю, що в дистанційному навчанні є і недоліки, і переваги. До переваг я відношу те, що дітям комфортно дома, вони можуть навчатися протягом доби, виконуватися завдання не слідкуючи за годинником, дзвінком. Кожен працює відповідно до свого темпераменту, може призупинити відео уроки і переглянути їх ще раз. Діти навчаються в спокійній обстановці.

Недоліками є нестача практичних навиків і вмінь, наприклад в шостому класі важкі практичні роботи, тому я їх залишаю на потім, щоб виконувати їх разом.

Втрачається контакт вчителя з дітьми, оцінювання дистанційного навчання не завжди є об’єктивним.

Ганна Комаха , учитель початкових класів.

У 3 - Б класі уроки української мови, математики і я доліджую світ проводяться на платформі zoom. Під час таких уроків діти мають змогу отримати пояснення нового матеріалу ,повправлятись у виконанні завдань під керівництвом вчителя, безпосередньо отримати індивідуальні консультації. Для забезпечення зворотнього зв'язку діти не тільки усно відповідають по черзі, а й надають відповіді у чаті у вигляді знаків , стікерів, коротких слів (визначення настрою,під час написання математичного диктанту, самооцінки своєї роботи). Інструкції, навчальні відео, тестові та ігрові завдання до кожного уроку розміщуються в класрумі відповідно розкладу. На цю платформу здобувачі освіти надсилають виконанні завдання.

Лілія Дудар, учитель початкових класів.

Працюю у класрумі. Зручно і доступно дітям працювати у будь який час. До кожного уроку прикріплюю відеосупровід. На даний час, вивчаючи предмет ЯДС, віртуально мандруємо континентом Південна Америка "Уздовж Анд"

З української мови, вивчаючи тему " Велика буква у власних назвах" створюємо власні казки, розповідаємо про своїх улюбленців. Знімаємо відео " Читання вголос".

/Files/images/2022/зображення_viber_2022-02-08_16-51-27.jpg

/Files/images/2022/273573192_670322347495300_2059667704196172074_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 80