Розглянемо декілька корисних рекомендацій здорового харчування:
- Бажано споживати їжу 4-5 разів в день невеликими порціями.
- Замість смаження їжі віддавати перевагу запіканню їжі та приготуванню на пару.
- Оптимальна добова калорійність їжі для дітей віком від 7 до 11 років складає приблизно 2350 кілокалорій, для школярів віком до 13 років – приблизно 2500-2700 кілокалорій, для підлітків – до 3000 кілокалорій.
- Будь-яке м'ясо треба готувати не менше години, що забезпечить знищення різноманітних бактерій та паразитів.
- Замість рафінованого цукру бажано використовувати саме натуральний.
- Варто снідати на протязі першої години після підйому та вечеряти приблизно за 3 години до сну.
- Рекомендується витрачати на споживання їжі біля 30 хвилин, на перекус – біля 10 хвилин.
- Ранком натощак необхідно випивати стакан теплої води, що сприяє покращенню процесів обміну їжі та добре впливає на травну систему.
- Під час трапези не треба відволікатися на інші речі, наприклад, на перегляд телевізору або читання книги.
- Варто ретельно пережовувати їжу та їсти без надмірного поспіху.
- Бажано скоротити споживання солодощів, замість яких варто споживати фрукти та пити воду.
- Замість жирного м’яса (наприклад, баранини і свинини) варто вибирати нежирні сорти (наприклад, кролик і телятина).
- Рекомендується якнайчастіше пити звичайну воду без домішок.
- Бажано пити не більш ніж одну склянку фруктового соку в день.
- Оптимальна щоденна доза цукру – 50 г.
- Треба обмежити споживання продуктів, які містять шкідливі трансжири: печиво, тістечка, торти.
- Варто зменшити споживання оброблених продуктів, у складі яких є забагато жиру і солі.
- Треба віддавати перевагу цільнозерновому хлібу.
- Розмороження продуктів при кімнатній температурі є недоцільним.
- Варто доводити супи до кипіння.
- Треба враховувати оптимальну температуру споживаної їжі: температура гарячого блюда – 37-38 °C, холодного блюда – 15 °C.
- Бажано збільшити споживання зелені та приправ, які містять значну кількість вітамінів.
- Обов’язковим доповненням до шкільного раціону є спочинок та прогулянки на свіжому повітрі.
Варто організовувати харчування з врахуванням статі, віку та способу життя дитини. Збалансований раціон сприяє збереженню здоров’я, збільшенню фізичної та розумової активності.