«Зелена Брама»

2015-06-18

/Files/images/tabr/101_0903.JPG

Учні 3-А класу разом із класним керівником С.М.Булігою відзначаючи 70-річчя визволення України від фашизму, провели зустріч з бабусею Смаженко Мирославою, яка презентувала книгу Е.А.Долматовського «Зелена Брама». Діти слухали, обговорювали, зачитані бабусею слова і вирішили під час літнього відпочинку побувати на місці описаному у книзі «Зелена Брама» села Підвисоке.

Червневого сонячного дня, за допомогою татуся Довгого Олександра поїздка відбулася. Діти побачили на поляні пам’ятний знак із червоного граніту із написом «В цих краях 2-7 серпня 1941 року вели героїчні бої воїни 6-ї і 12-ї армії під командуванням генералів І.Н. Музиченко і П.Г.Понеделіна». дитячі ручки доторкалися до величних дубів, які бачили героїчну битву. Знову почали обговорювати прочитану книгу і здивувалися, чому немає пам’ятника героям? Вирішили самі зробити пам’ятник людям, які віддали життя за їх дідів, бабусь, татів, мам і них. Пам’ятник мав бути із паперових корабликів. Чому корабликів? Тому, що у межиріччі Великої Виски – Синюхи – Ятрані було взято у полон та загинуло більш як 65 тисяч радянських воїнів. У той час річку Синюху називали – Краснюха від крові. А якби хоч один кораблик? Він би спас багатьох воїнів!

П’ять днів точилася битва у Зеленій Брамі. П’ять днів учні виробляли 1941 кораблик, тому що битва відбулася у перші місяці 1941 року.

Із тисячі корабликів зробили пам’ятник героям «Зеленої Брами», а 941 кораблик ціле літо будуть подорожуючи по всій країні роздавати перехожим, знайомим, родичам із написом «Зелена Брама».

Зустрівшись у школі Першого вересня, діти прозвітують про пророблену роботу і подарують зроблений своїми руками пам’ятник героям «Зеленої Брами» у Краєзнавчий музей Голованівська.

/Files/images/tabr/P1010309.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 206